My Heart Beat

Friday 3 August 2012

mana ley TAK sopinggggg!!!

Selamat Petang Jumaattt!!
jap lg da nak balik..
esok n lusa cutiii!~!!
hoyeehhhh..hoyeehhhh...

ok..citer aktiviti di tghr Jumaat..
td kua g Taman Cempaka n Tesco..
cuci2 mata nengok baju ghayer la kununnyer...
sambil menghabiskan saki baki duit yg ada..
dari satu kedai ke satu kedai kitaowg masuk..
mmg merambang la mata ne..
maklumlah..rege semuanya ley tahan..
tgk hati jer ley tahan ke takk!!
at last..nak jugak kua duit!!!
yesssssssssssss!!!!!


















SCROLL DOWN!!!





































taraaaaaa...
paper beg..rege rm0.98
beli 3 sajokkk..besok2 nak kasi mak/ayah/bos/kengkawan hadiah raya dah ada beg..
huhuhuhuhu



pastu, otw keluar Tesco..
ada owg kata nak lanjer..
amek sorang satu jerrr!!!

buat bukak puasa kang..

choc indulgence..makan 4 beranak kang!!
(yunk tu offer lg satu..tp malu!!huhuhu)
macehhhh yunkkk!!

p/s: minggu lepas da soping sakan (tp barang ayah,bak, syahmi n bdk opis)
minggu ne cuci mata jer, tunggu jalan ngan en huby..nak beli baju melayu raya anak beranak..
(xyah kua duit..hikkk3..)



Resepi Kek Batik..edisi aku!!

Salam..Pagi Jumaat ne..
Nyaman jer..sbb hujan kat luar tu..

ok..aku nak share resepi kek batik yg aku buat smlm..
itu pon aku refer kat blog INI..
search kat tenet..

Bahan2 yg diperlukan..

300 gram coklat masakan..
(kalu xder pakai milo/koko pon boley)

1/2 tin susu pekat manis..

3 sudu besar buttercup..

sebungkus biskut marie..
(dipecah2kan..)

2 genggam kacang..
(xletak pon xper)

kacang kasi blender kering..
(kasi rangup2 bila makan..)


Cara Penyediaan..

kuali letak air..
(jgn lupa idupkan gas..)

letak le periuk atas tu...

(hehehe..eceli kena masak guna kaedah double boiler..
oleh kerana aku xder periuk macam tu, macam ne pon boleyyyyy!!)

satukan coklat masakan + butter + susu ..
kacau hingga cair..
(da cair jgn lupa tutup gas..)

keluarkan perik dr kuali..
kemudian masukkan biskut marie dan kacang yg telah dihaluskan..
adun sebati..

masukkan dalam bekas/acuan yg telah diletakkan aluminium foil
 (utk memudahkan dikeluarkan..)
padatkan ke dalam acuan tanpa meninggalkan ruang kosong..

setelah hampir sejuk, masuk dlm esbok..
setelah berberapa jam, boley la potong kek tu dg pisau yg tajam..

rupa paras kek yg telah dikeluarkan dr acuan..

potong sikit..kan da nampak jalur batiknya..

boley dihidangkan..

p/s: byk resepi boley tengok kat tenet..
type je kek batik..byk list yg kua nnt.. pastu ada mcm2 edisi..
ada yg letak telo, tp aku xletak..ikut citarasa masing2..
selamat mencuba!!





IFTAR MOREH SAHUR di bulan RAMADHAN (hari ke 13..)

Salam Jumaat..
Alhamdulillah..14 Ramadhan arine..

ok..just nk share menu smlm..
sahur smlm aku hnya masak..

ayam goreng letak kacang buncis..

ngan nasik putih..
(syahmi je yg makan nasik..)

aku ngan anak dara aku mkn biskut cicah milo..

ngan roti..

kurma..

balik keje 5.30pm, bergegas balik anak2 kat umah mak..
dlm pala otak ngah fikir2 nak masak apa...
utk iftar smlm..
aku hanya masak...

sup ayam..
(syahmi yg abeskan..)

dan goreng telo mata kobau..
hehehhee

itu jer? hehhee..mak ada kasi ini..

nai impit..


kuah lodeh..

sambal tumis ikan bilis..

jadik la lontong..ehhehhehe

lps mghrib, aku tidokan si kecik sbb aku ada misi..
hehhehehe..

tadaaaaaaaaaaaa..
kek batik daaa...

tp xdpt mkn mlm td, makan sahur td..ehhehheh

p/s: kek batik dah diagih2kan kpd kawan2 yg bercuti dan kawan2 yg request..
habis sudahhhh!!!