My Heart Beat

Monday 26 March 2012

asam pedas ikan parang versi eYEyOU...

Salam Isnin...
entry n, khas aku buat utk member JAS..Cik Noor..
yg nak kan resepi asam pedas yg aku buat utk makan tghri smlm..
(smlm kan hari ahad..wajib la kena rajin sbb en hubby ada..ahaksss)

OK Cik Noor..
ley amek resepi n buat dengan jayanya..
pastu jgn lupa kasi up kat wall k..
hehhehhehe..


asam pedas ikan parang..


bahan-bahan:-
- 2 senduk cili blender
- 1 biji bawang besar (di tumbuk lumat)
- 3 ulas bawang putih (di tumbuk lumat)
- kunyit hidup (di tumbuk lumat)
- belacan (agak2 la..wajib ada)
- lada hitam (di tumbuk..jgn halus sgt..kasi lg kick..)
- segenggam asam jawa..(buat pati..)
-  2 batang serai (di ketuk..kasi aroma..)
- daun kesum (kasi wangi..)
- bendi (kasi hias2 jer..)
- minyak (100 ml)
- garam (secukup rasa..)
- perisa makanan (pak aji kasi sedap..)
- periuk (mesti la wajib ne..hehhe)
- ikan (apa2 ikan pon ley..)

cara-caranya:-
1. letak periuk atas dapur..nyalakan api..
2. letak minyak..
3. dah panas, tumis serai..
4. pastu masukkan bawang, bawang putih, kunyit dan belacan..kacau..
5. masukkan cili blender..kacau jer hingga sebati sampai garing..
6. masukkan lada hitam..kacau..
7. masukkan pati air asam jawa..jgn byk sgt sbb nak kasi pekat..
8. dh gelegak air, masukkan ikan..
9. masukkan garam secukup rasa..
10. setelah ikan hampir masak, masukkan bendi..
11. last masukkan daun kesum...
12. masuk la pak aji sket kalu nk lg lazat..

Insya Allah..kalu ikut bahan2 n cara2 spt di atas..akan jadilah hasil seperti di atas jugakkk!!!

p/s: Selamat Mencuba...